Diskrimineringsombudsmannen (DO) har slagit fast att en kvinna diskriminerades när hon inte tilläts ta med sin assistanshund ombord på ett flygplan. Flygbolaget tvingas nu betala henne 40 000 kronor i diskrimineringsersättning.
Kvinnan har en assistanshund till följd av en funktionsnedsättning. Assistanshundar ska kunna vistas i miljöer som vanligtvis förbjuder djur eftersom de just bistår sina ägare med assistans, och kvinnan kontaktade därför flygbolagets kundtjänst för att boka in sin hund. Då fick hon beskedet att hunden inte fick tas med i kabinen, och var därför tvungen att avboka resan för att istället boka med ett annat flygbolag.
Nekades två gånger
Redan i samband med denna första händelse anmälde kvinnan flygbolaget till DO. Då beslutade flygbolaget att kompensera kvinnan med ett presentkort, vilket hon försökte använda för att boka en ny resa. Då fick hon återigen beskedet om att assistanshunden inte fick vistas i kabinen, och hon fick på nytt avboka resan. DO skriver i ett pressmeddelande att en erkänd assistanshund ska “beredas plats på flyget under förutsättning att lufttrafikföretaget, dess agent eller researrangören har underrättats om det”. Detta finns fastställt i en EU-förordning. Kvinnan hade alltså rätt att få ta med sig sin hund ombord på planet, trots flygbolagets vägran.
Bolaget inte vidtagit skäliga åtgärder
Diskrimineringsombudsmannen gör bedömningen att kvinnan missgynnats, och att det varit fråga om diskriminering som har samband med kvinnans funktionsnedsättning.
– De här två händelserna visar att flygbolaget inte har vidtagit skäliga åtgärder för tillgänglighet i och med att personalen uppenbarligen inte har haft tillräcklig kunskap om vilka hundar som klassificeras som assistanshundar. Inte heller har de haft kunskap om hur dessa ska bokas in i systemet, säger Karin Ahlstrand Oxhamre, chef för DO:s processenhet, enligt pressmeddelandet.
DO kan ta upp målet i tingsrätten
DO har därför begärt att flygbolaget ska betala 40 000 kronor till kvinnan i diskrimineringsersättning. Om de motsätter sig betalningen kommer DO ta upp frågan i tingsrätten.