Högerextremister stormade antifascistiskt möte – kastade rökbomber och misshandlade deltagare

Susanne Nilsson

Ett politiskt möte i södra Stockholm, anordnat av Vänsterpartiet och Miljöpartiet, attackerades på onsdagskvällen av högerextremister. Attacken utlöste en stor polisinsats, och flera personer fick föras till sjukhus.

Ett femtiotal personer, bland dem personer från den antirasistiska tidningen Expo, var på plats i lokalen när attacken skedde. Deltagare på mötet misshandlades, rökbomber kastades in i lokalen och mötesdeltagare sprejades med röd sprayfärg.

– De sprutade färg och gas på några som försökte stoppa dem och kastade stolar runt i lokalen, säger en av mötesdeltagarna till TV4 Nyheterna.

Mötet stormades under föreläsning

Mötet hölls i foajén till teater Moment i Gubbängen på onsdagskvällen, och runt 50 personer var på plats. Det var under en föreläsning av vänsteraktivisten och skribenten Mathias Wåg som ett antal maskerade personer sprang in i lokalen och kastade rökbomber. Två personer sprang sedan fram till Wåg och utdelade runt tio slag mot hans ansikte.

Flera personer sprayades i ansiktet med röd sprayfärg och även med försvarsspray som orsakade andningssvårigheter. Tre personer fick föras till sjukhus, ingen av dem ska ha fått allvarliga skador.

“En attack mot det demokratiska samhället”

Enligt TV4 Nyheterna ska hot om att mötet skulle stormas ha inkommit under veckan.

– Det är inte bara en attack mot oss och de andra personerna som befann sig på platsen utan mot det demokratiska samhället där yttrande- och mötesfrihet är en grundbult, skriver Daniel Poohl, vd för stiftelsen Expo, i ett pressmeddelande.

Mötet återupptogs

När polis, ambulans och räddningstjänst var klara på platsen återupptogs mötet. 

– Det är viktigt att vi har de här mötena nu. För fascismen är på frammarsch och det kunde de här killarna visa, säger en av mötesdeltagarna till TV4.

Polisen har inlett en förundersökning gällande framkallande av fara för annan och störande av allmän förrättning. Ingen misstänkt gärningsperson har ännu gripits.