Utvecklingen i Ukraina tisdagen den 11 april

Kenneth Gregg

I Avdiivka och Marinka har ryssarna påbörjat en desperat offensiv och i Bakhmut har man satt in fler luftlandsättningsstyrkor (VDV-trupper).

Med de förstärkningern från VDV-grupperna har de sakta kunnat avancera fram några byggnader, men till höga förluster.

Stridszonen,den s.k. ”gråa zonen”, har utvidgats medan det konstaterade ryskkontrollerade området är mer eller mindre oförändrat. Ryssarna har även koncentrerat sig på våra underhållskonvojer, med partiell framgång, vilket av förklarliga skäl har lett till stora förluster för oss.

Norr om Avdiivka, där vi motattackerade, har vi dragit oss tillbaka till utgångspositionen. Även här har ryssarna satt in VDV-trupper. Söder om staden har ryssarna stora truppansamlingar, men deras attacker har avvärjts.

En ny köttkvarn

I Marinka försöker nu ryssarna få ett avgörande, vilket har orsakat en ny köttkvarn med noll resultat. Även söder om Kreminna försöker man sig på nya attacker i syfte att förbättra sina taktiska positioner. Eftersom man tagit trupper härifrån till Bakhmut och Avdiivka tänker man tydligen att ”anfall är bästa försvar”. Även här har man tappat ansenligt med manskap.

LÄNK: Skriv upp dig på Kenneths backuplista för att aldrig missa en uppdatering.

Vissa ryska officerare har insett faran med vår kommande storoffensiv, men ryssarnas militärledning ignorerar dem. Därför kommer vi troligen att få se en ökning i ryssarnas anfallsvågor initierade av lokala befäl de kommande två veckorna.

… och så fronten

Så till Vuhledar. Ni kanske minns min vän Taras från media? Bengt Norborg och Emil Larsson gjorde ett reportage om honom förra sommaren. Han befinner sig i Kyiv för behandling för sin rygg, så han tillägnades ett besök.

Då jag och Jonas under förra veckan besökte Taras pluton längs fronten donerades bland annat stövlar. Stövlarna kom väl till användning kan jag lova.

Hur som helst så är Taras en pionjär och ansvarar nu för mineringen av en sektor. De har lagt ut 2 800 minor och cirka 500 elektromagnetiska minor. De har inte ens gömt minorna, utan bara helt enkelt lagt ner dem på marken.

Trots att minorna är helt synliga så kör ryssen rätt in i dem! Taras berättade om hur förbluffade de är över ryssarnas icke-befintliga självbevarelsedrift (alternativt bristande uppmärksamhet). Taras är nu mer positiv till situationen i Vuhledar, speciellt eftersom vi fått in en hel del artilleri.

Slava Ukraini!

Här kan du prenumerera på vår YouTube-kanal för att inte missa någon av Kenneths videoreportage.

Här kan du skriva upp dig för att få e-post ifall Kenneth blir begränsad av Facebook igen.