Skyddsombud stängde Malmös nya tingsrätt – polisradion har ingen täckning i lokalerna

Nathalie Wästerlund
Nya tingsrätten i Malmö fick stänga direkt efter invigningen. Foto: www.domstol.se

Malmös nyinvigda tingsrätt fick bara ha öppet en dag innan skyddsombudet stoppade verksamheten. Detta eftersom säkerheten i lokalerna, enligt honom, inte kan garanteras. Arbetsmiljöverket hävde dock stoppet och menar att det inte finns en akut fara för liv och hälsa.

I måndags invigdes Malmös nya tingsrätt. Byggnaden är hela 27 000 kvadratmeter, rymmer 42 förhandlingssalar och är Nordens största domstolsbyggnad. Enligt Sydsvenskan har säkerheten varit högprioriterad i bygget, som bland annat har separata hissar där misstänkta slussas direkt in i rättssalen.

“Synnerligen allvarligt” säkerhetsläge

Men redan dagen efter stoppades verksamheten. Ola Sigling hos Kriminalvårdens transporttjänst undertecknade ett skyddsombudsstopp där säkerhetsläget beskrivs som ”synnerligen allvarligt”. Detta eftersom systemet Rakel, en tjänst som låter transportenheten kommunicera med polis och räddningstjänst och är den moderna versionen av polisradion, inte har täckning i stora delar av byggnaden. Det betyder att personalen inte kan kommunicera fritt i händelse av exempelvis en fritagning, bombhot eller brandlarm i byggnaden.

– Vi lever i 2023 och måste arbeta proaktivt. Vi har haft tre rymningar under tio månader, beväpnade fritagningar, säger huvudskyddsombudet Ola Sigling till Sydsvenskan.

Arbetsmiljöverket häver stoppet

Sigling har laglig rätt att direkt avbryta verksamheten om det finns ”omedelbar och allvarlig fara” för människors liv. Efter hans larm om bristen på säkerhet skickades ärendet akut till Arbetsmiljöverket, som skickade ut personal för att besiktiga Malmös nya tingsrätt. Efter en noggrann inspektion hävde de dock stoppet, och tingsrätten får bedriva verksamhet som vanligt.

– Det fanns ett problem som huvudskyddsombudet har beskrivit. Det ska nu diskuteras om Rakelsignalen in i lokalerna kan stärkas. Men vi såg ingen akut fara för liv och hälsa och hävde därför stoppet, säger arbetsmiljöinspektör Marcus Borgen till Sydsvenskan.