Över 2000 personer krävde staten på skadestånd efter att ha drabbats av narkolepsi efter vaccin – JK avslår kravet

Nathalie Wästerlund

Justitiekanslern har slagit fast att den svenska staten inte bär något skadeståndsansvar för de hundratals människor som insjuknat i narkolepsi efter att ha vaccinerats mot svininfluensan. De drabbade har ansökt om skadestånd på flera hundra miljoner kronor, men har nu alltså fått avslag.

Hösten 2009 erbjöds alla svenskar ett vaccin mot den nya svininfluensan, som då nyss kommit till Sverige. Detta efter att WHO deklarerat att smittan var en fullskalig pandemi. Cirka 60 procent av befolkningen vaccinerade sig. Det visade sig senare att risken att insjukna i narkolepsi, en neurologisk sjukdom där hjärnan inte kan styra över vakenhet och sömn, ökade efter vaccination med det vaccin som hade använts.

Över 4000 misstänkta biverkningar

I maj året efter rapporterades det in 4 380 misstänkta biverkningar till följd av vaccinet. Någon rapport om narkolepsi hade vid denna tidpunkt inte inkommit. Under sommaren 2010 började däremot rapporter om misstänkt narkolepsi till följd av vaccinet att inkomma, och studier från flera olika europeiska länder påvisade ett samband mellan influensavaccinet och de som insjuknat efter att ha blivit vaccinerade.

Drygt 2000 personer krävde skadestånd

Tidigare i år lämnade omkring 500 insjuknade personer, tillsammans med drygt 1600 anhöriga, ett skadeståndsanspråk mot den svenska staten på flera hundra miljoner kronor. Detta eftersom de ansåg att staten brustit i förpliktelserna enligt Europakonventionen när det gäller att informera om hälsoriskerna med vaccinationen och testerna som gjorts innan stora delar av befolkningen vaccinerades.

Läkemedelsförsäkringens begränsningar

Den som har fått en personskada orsakad av läkemedel har olika möjligheter att ansöka om ersättning. Ett alternativ är att ansöka om ersättning ur läkemedelsförsäkringen. Läkemedelsförsäkringen är inte lagreglerad utan inrättad på frivillig basis av de anslutna läkemedelsföretagen. Läkemedelsförsäkringen har dock vissa beloppsbegränsningar, bland annat finns det en generell begränsning om 250 miljoner kronor för samtliga skador som anmäls under ett och samma kalenderår. Detta hänvisar Justitiekanslern till i sitt beslut om att samtliga krävda skadestånd inte ska beviljas.

Staten uppfyllde sin skyldighet att rädda liv

“Justitiekanslern konstaterar inledningsvis att det är djupt beklagligt att människor, i stor utsträckning mycket unga sådana, har drabbats av narkolepsi efter att ha vaccinerats … Svininfluensan var en global angelägenhet och av sådant allvarligt slag att WHO utlyste pandemiläge. Det handlade således om en mycket speciell situation där många människors liv potentiellt stod på spel. Staten var därmed tvungen att i enlighet med de positiva förpliktelser som följer av artikel 2 vidta åtgärder för att begränsa smittspridningen och därigenom rädda liv”, skriver de i sitt beslut.

Det rörde sig därför om ett läge där staten behövde se till både positiva och negativa konsekvenser med en massvaccinering, där det positiva övervägde det negativa genom att många människors liv räddades. Staten har därför uppfyllt sin skyldighet att agera för att rädda människors liv, och inget skadestånd kommer att betalas ut.