Greven förlorade rättstvisten om rymdstenen – meteoritjägarna får äganderätt

Nathalie Wästerlund
Greve Johan Benzelstierna von Engeström förlorade tvisten om rymdstenen. Foto: Privat

Rättstvisten mellan meteoritjägarna och greven, som Nongrata tidigare rapporterat om, har nu avgjorts. Den 14 kilo tunga järnmeteoriten tillhör enligt tingsrätten geologerna som hittade den först.

För drygt två år sen slog en järnmeteorit ned på en greves ägor utanför Enköping. Två geologer, Andreas Forsberg och Anders Zetterqvist, hittade meteoriten och betraktade den som deras. Men det gjorde också greve Johan Benzelstierna von Engeström, som tog det till rätten.

Meteoritjägarna får behålla rymdstenen

Under tisdagen meddelade tingsrätten att meteoritjägarna får behålla rymdstenen, med hänvisning till att stenen inte tillhörde grevens fastighet utan låg lös på egendomen utan någon ägare. “Svarandena har haft rätt att ta med sig meteoriten och har genom att ta den i sin besittning blivit ägare till den” skriver rätten.

Inget tårtkalas för greve Benzelstierna von Engeström

Greven hade hoppats på en vinst och laddat upp med tårta för ett möjligt firande. Men någon tårta blev det inte. Han kommer nu istället att överklaga domen till hovrätten. Till Aftonbladet säger han att han med största sannolikhet kommer att överklaga med hjälp av crowdfunding.

Stenen finns på Naturhistoriska till allmänhetens beskådan

Forsberg och Zetterqvist har låtit meddela att stenen kommer att finnas på Naturhistoriska Museet i Stockholm till allmänhetens beskådan. Detta trots att den kan vara värd stora mängder pengar.