Flera flygplatser kan drabbas av strejk i sommar – incheckat bagage kan förbjudas på Arlanda

Nathalie Wästerlund

Facket Svenska Transportarbetareförbundet varslar om strejk på bland annat Arlanda efter att krav om högre löner inte besvarats. Detta kan bland annat leda till att man inte längre får ta med sig sitt bagage ombord på flyget.

Anledningen till strejkvarslet är att Transports förslag på högre ingångslöner inte accepteras av Almega, en arbetsgivar- och branschorganisation för säkerhetsföretagen. Den nuvarande ingångslönen ligger på omkring 23 000 kronor i månaden. Att strejkvarslet kommer så pass olägligt som i början av svenskarnas semester beror på att avtalen löper ut, och det här är det enda tillfället för fackorganisationen att gå ut i strejk under det aktuella avtalet.

– Det är arbetsgivaren som tvingar oss till de här åtgärderna. Det är ingenting vi vill göra. Säkerhetsföretagen tvingar oss att agera. Och jag upplever att det finns en stor kampvilja bland våra medlemmar i branschen, säger Tommy Wreeth, förbundets ordförande, i Transports egen tidning.

Historien upprepar sig på Arlanda

De arbetsplatser som berörs av strejken är flygplatserna Arlanda, Landvetter och Bromma samt kärnkraftverket Ringhals. Många minns kaoset på Arlanda förra sommaren då SAS piloter gick ut i strejk, och ett liknande scenario skulle kunna utspela sig även i år. Bevakningsföretaget Avarn, som ansvarar för Arlandas grindmottagningar, varukontroller samt röntgenkontrollerna av bagage, kan nämligen komma att tas ut vid en eventuell strejk. Det hade i sin tur kunnat leda till att passagerare helt enkelt inte tillåts ta med sig något incheckat bagage eftersom incheckningen då kommer att stå obemannad.

“Skitingångslöner”

Förhandlingar mellan Transport och Säkerhetsföretagen har dragit igång under måndagen. Fackförbundets ordförande är dock inte nöjd.

– Jag upplever att vi inte ens har konkreta förhandlingar. Till skillnad från Transportföretagen, som ser sina anställda som tillgångar, så har vi här en arbetsgivarorganisation som inte ser sina anställda som resurser. Som bara ger skitingångslöner, inte premierar yrkeserfarenhet, inte vill höja statusen på branschen. I praktiken har de bara fyra uttryck på repertoaren; nej, märket, avräkning och individuella löner, fortsätter Wreeth.

Om parterna inte har kommit överens innan den tredje juli utlyses strejk på Bromma och Landvetter. Om förhandlingarna inte nått framgång innan dess kommer även Arlanda drabbas av strejken med start den femte juli.