Feminismen tas hela vägen till månen – första månlandningen på över 50 år inkluderar kvinnliga och icke-vita astronauter

Nathalie Wästerlund

För första gången på över 50 år planeras en bemannad färd till månen. Om allt går vägen kommer astronauter återigen ta ett litet steg för människan, men ett stort steg för mänskligheten – det kommer nämligen bli första gången en kvinna landar på månen.

I november förra året genomfördes en obemannad testflygning med raketen Artemis I, något som Nongrata tidigare rapporterat om. Testflygningen utfördes dels för att säkerställa att det fortfarande var möjligt, och dels för att testa den nya rymdfarkosten Orion MPCV som blivit de amerikanska rymdfärjornas ersättare. Orion-kapseln är dubbelt så stor som den ursprungliga Apollo-kapseln som tog Neil Armstrong och hans kompanjoner till månen år 1969. Förhoppningarna är att Orion ska kunna transportera astronauter hela vägen till Mars.

Månlandning planeras till 2025

Nästa uppskjutning, Artemis II, planeras till november 2024. Då kommer fyra astronauter skjutas upp i rymden för att sedan ligga i omloppsbana runt månen, för att slutligen återvända till jorden. Antiklimatiskt nog kommer det inte vara tal om någon månlandning redan då – det får vänta tills Artemis III beräknas äga rum år 2025. Detta eftersom man vill försäkra sig om att färden går som planerat.

Historisk månlandning återigen

2025 års månlandning kommer även den att bli historisk. Inte bara för att det är första gången på över 50 år, utan även för att en av de utvalda astronauterna är en kvinna. Den svensk-amerikanska astronauten Jessica Meir, som redan blivit titulerad den första svenska kvinnan i rymden efter att hon åkt upp till ISS, kan nämligen bli en av de som får äran att bege sig till månen.

Första kvinnan och icke-vita mannen

Men redan nästa år i samband med Artemis II kommer historia att skrivas. Då kommer både den första kvinnan och den första icke-vita mannen att skjutas upp i riktning mot månen. Även om de aldrig faktiskt kommer att landa så kommer de vara en del i att människan återvänder till månen. Besättningen ombord på Artemis II namngavs idag av NASA och kommer bestå av befälhavare Reid Wiseman, pilot Victor Glover och uppdragsspecialisterna Christina Hammock Koch och Jeremy Hansen. Artemis II kommer enligt NASA bland annat att testa “grundläggande mänskliga möjligheter för utforskning av rymden”.