Lyckad uppskjutning av Nasa:s månraket Artemis 1

Susanne Nilsson

Flera försök har gjorts att få iväg månfarkosten Artemis 1 upp i rymden. På onsdagsmorgonen svensk tid lyckades Nasa till slut med uppskjutningen.

Uppskjutningen var tänkt att ske i augusti, men bränsleläckage och en överhettad motor satte stopp för de två första planerade försöken. Ett tredje försök skulle göras i september, men det hindrades av orkanen Ian som drog in över Florida, där Kennedy Space Center ligger.

Hoppas kunna genomföra expeditioner till Mars

Denna första uppskjutning ses som ett test, då farkosten inte är bemannad och inte heller kommer att landa på månen. Testet är ett första steg i projektet som ska kunna skicka upp människor till månen, för första gången sedan 1972. Planen är att bygga en månbas dit Artemis-farkoster ska kunna skickas med material. Detta för att underlätta för de expeditioner till Mars som Nasa i förlängningen hoppas kunna genomföra.

Bemannad farkost inplanerad

Nästa uppskjutning, då med Artemis 2, är planerad till maj 2024. Den farkosten kommer att vara bemannad av människor. Även den tredje raketen kommer att vara bemannad, och målet är att från den kunna gå iland på månen.