Efter skjutningarna i Södertälje: Skolan kallar in vaktbolag

Jannik Svensson
Skärmklipp Google Maps

Två personer dog i fyra skjutningar i Södertälje i helgen, tre av dem var i Ronna. Nu sätter Ronnaskolan in vakter som ska patrullera i och omkring lokalerna. Området får även förstärkning av poliser från hela Stockholmsregionen.

Efter helgens dödsskjutningar i Södertälje, varav tre var i Ronna, meddelades under söndagen att undervisningen i Ronnaskolan skulle ställas in.

Beslutet ändrades däremot efter ett krismöte då det stod klart att Södertälje får nationell förstärkning av bland annat poliser från hela Stockholmsregionen samt polisens nationella operativa avdelning NOA.

”Ingen anledning att hålla stängt”

Johan Abrahamsson, är tillfällig utbildningsdirektör vid kommunen och säger följande till Länstidnigen i Södertälje:

– Vi har alltid en nära dialog med säkerhetsavdelningen, polisen och andra myndigheter och en extra tät dialog med anledning av det som hänt de senaste dagarna. Polisens bedömning är att det inte finns anledning att hålla någon verksamhet stängd.

Vill fokusera på lärande

Ett vaktbolag kommer nu att patrullera i skolan och elever kommer att få ökad möjlighet till samtalsstöd av psykologer och kuratorer. De extra polisresurser som kallats in till området kommer att märkas av i närvaro kring skolan.

Skolans rektor Mattias Aho vill trots oroligheterna fokusera på lärandet.

– Vi ska ha fokus på lärande och utveckling men självklart kan yttre faktorer påverka lärandet och då är det viktigt att vi hanterar det, säger Mattias Aho till P4 Stockholm.

Läs också: ”Jag skjuter för mitt liv” – 50:e dödsskjutningen i år”

Jannik Svensson är chefredaktör och ansvarig utgivare på Nongrata.