“Jag skjuter för mitt liv” – 50:e dödsskjutningen i år

Ricard Aron Nilsson

Under lördagen sköts ännu en person till döds, en man från Södertälje. Med tre månader kvar av året så är 2022 redan ett sorgligt rekordår i kriminalstatistiken.

Skjutningen av en man i 40-årsåldern under lördagen var den 50:e i år, av dessa har 24 inträffat i Stockholmsområdet. Enligt polisen så följer ofta hämndaktioner när någon kriminell gruppering attackeras, vilket gör att våldet ofta eskalerar efter en skjutning, i synnerhet om någon mördats.

Rekordmånga skjutningar

Jämfört med tidigare år så kommer 2022 bli det år då flest skjutits till döds. Våldet har blivit alltmer frekvent, vilket kan ses när man jämför med tidigare års statistik över antalet som mördats av skjutvapen.

Antal dödsskjutningar enligt Polisens statistik:

  • 2021: 45 st
  • 2020: 47 st
  • 2019: 45 st
  • 2018: 43 st
  • 2017: 36 st

“Vi gör det vi måste”

Nongrata har varit i kontakt med en aktiv kriminell som deltar i ett av de gängkrig som pågår. Han berättar att det aldrig kan accepteras att någon attackerar dem.

– Det handlar om respekt. Ger någon sig på mina bröder, så kommer jag hämnas. Vi gör det vi måste.

Men många oskyldiga hamnar i skottlinjen. Tänker du aldrig på det?

– Vi vill aldrig skada oskyldiga, tyvärr händer det ibland. Det är aldrig bra. Men om någon försöker döda mig glömmer jag annat. Jag skjuter för mitt liv.