Dom mot Theodor Engström – får rättspsykiatrisk vård

Susanne Nilsson

På tisdagen kom tingsrättens dom mot Theodor Engström, som under Almedalsveckan i somras mördade psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren och planerade att skada eller döda den före detta C-ledaren Annie Lööf.

Engström döms av Gotlands tingsrätt för mord och förberedelse till terroristbrott, och påföljden bestäms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Tingsrätten dömer för mord

Åklagaren yrkade i sin stämningsansökan på att Engström skulle dömas för terroristbrott gällande den dödande attacken mot Ing-Marie Wieselgren. Tingsrätten valde dock att döma honom för mord på den punkten. Han döms däremot för förberedelse till terroristbrott gällande planerna på att skada eller döda Annie Lööf.

Lider av allvarlig psykisk störning

Den rättspsykiatriska undersökning som tidigare gjorts visade att Engström begick brotten under påverkan av en allvarlig psykisk störning, och att störningen fanns kvar även vid undersökningen. Han bedöms enligt domen ha “ett uttalat behov av långsiktig adekvat omhändertagande inom den specialiserade psykiatrin”, och döms därför till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning då det enligt rätten inte finns synnerliga skäl att döma honom till fängelse.

Engström ska även betala skadestånd på totalt knappt 700 000 kronor till Wieselgrens efterlevande. Annie Lööfs skadeståndsanspråk avslogs däremot av rätten. I domen ingår även flera fall av narkotikabrott.

Läs även:

Rättegången mot Theodor Engström inledd – erkänner terroristbrott