Rättegången mot Theodor Engström inledd – erkänner terroristbrott

Susanne Nilsson
Foto: Anna Sundström / Polisen

På tisdagen inleddes rättegången mot Theodor Engström i Gotlands tingsrätt. Han åtalas bland annat för terroristbrott och förberedelse till terroristbrott. 

Engström mördade psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren i Visby den 6 juli i år, och planerade att skada eller döda den före detta C-ledaren Annie Lööf.

Film från övervakningskameror

Åklagarens bevisning består bland annat av film från övervakningskameror som visar hur Engström rörde sig under morddagen och dagarna innan. Filmmaterialet visar att han rör sig i Visby med en ryggsäck innehållande ett paket med svärd och knivar, som han ska ha beställt på nätet och hämtat ut i Ljungbyholm den 21 juni. Av åtalet framgår även att han kartlagt både Wieselgren och Lööf och studerat deras program under Almedalsveckan.

Förutom den tekniska bevisningen kommer ett antal vittnen att höras under rättegången, bland dem Annie Lööf.

Erkänt i förhör

Theodor Engström har i polisförhör erkänt de brott han åtalas för. Han säger dock via sin advokat Staffan Fredriksson att mordet istället skulle kunna betecknas som dråp.

– Han menar att mordet inte var så välplanerat som åklagaren gör gällande. När det gäller förberedelsebrottet är det lite mer oklart vad min klient menar, säger  Fredriksson till DN.

Rättsmedicinalverket har tidigare gjort bedömningen att Engström led av en allvarligt psykisk störning vid brottstillfället, och att han därför bör dömas till rättspsykiatrisk vård. Det är ännu oklart om åklagaren går på RMV:s linje eller yrkar på fängelse.

Rättegången väntas pågå fram till den 15 november.