Aids kan vara utrotad till 2030, enligt en ny rapport från FN

Nathalie Wästerlund
Foto: www.unaids.org

Sjukdomen aids kan vara näst intill utrotad inom sju år, enligt en ny rapport från FN-programmet Unaids. Världspolitiken och ekonomin kan dock sätta rejäla käppar i hjulet – för att uppnå “slutet på aids” krävs det att världens ledare agerar och investerar i bland annat förebyggande åtgärder, icke-diskriminerande lagar och tillgänglig behandling.

Det uppskattas att omkring 39 miljoner människor världen över lever med hiv, det virus som kan utvecklas till aids. Drygt 29 miljoner av dessa har tillgång till behandling med så kallad antiretrovirala mediciner som hindrar viruset från att utvecklas i kroppen. Andelen smittade som får behandling har ökat kraftigt. År 2010 var det bara sju miljoner som aktivt behandlades. Men nästan tio miljoner människor lever fortfarande med obehandlad hiv, och omkring 660 000 av dessa är barn.

Stora framsteg i Afrika

Målet att utrota sjukdomen till 2030 sattes redan 2015 och flera länder har gjort framsteg de senaste åren. I östra Afrika har framstegen varit särskilt tydliga, där har nämligen hiv-infektionerna minskat med 57 procent de senaste 13 åren. Botswana, Eswatini, Rwanda, Tanzania och Zimbabwe har redan nått det så kallade 95-95-95-målet, som innebär att 95 procent av de smittade har kännedom om det, 95 procent av dem får behandling för sjukdomen och 95 procent av dessa reagerar så pass bra på behandlingen att viruset hålls tillbaka.

Skadliga lagar behöver avvecklas

Trots de goda resultaten så är det en lång väg att vandra innan aids är utrotad. En viktig del i arbetet mot aids är att världsledare samarbetar för att avveckla skadliga lagar. De land där samkönade relationer är olagliga är mer benägna att ha en högre andel aids-smittade eftersom stigmat kring att uppsöka hjälp och behandling ökar kraftigt. Du som HBTQ-person är inte heller garanterad hjälp i dessa länder vilket ökar smittorisken ännu mer. Fler förebyggande åtgärder och tillgänglig behandling måste implementeras i samtliga länder och kräver ett större samarbete mellan alla länders ledare. Unaids skriver i sin rapport att vägen mot “slutet på aids” är utstakad, men att det kommer att krävas mycket för att vi ska uppnå det innan 2030.