Zlatanfilm kan vinna Oscar

Susanne Nilsson
Foto: Mark de Blok

Filmen “Jag är Zlatan”, regisserad av Jens Sjögren, är en av tre svenska filmer som konkurrerar om att bli sveriges bidrag till Oscarsgalan nästa år. Det skriver Svenska Filminstitutet i ett pressmeddelande.

Filmen är nominerad i kategorin Bästa internationella film – Best International Feature Film, tillsammans med den politiska thrillern “Boy from heaven” i regi av Tarik Saleh och dokumentärfilmen “Nelly & Nadine” regisserad av Magnus Gertten.

Petter Mattsson, chef för Internationella enheten på Svenska Filminstitutet samt ordförande för Oscarskommitén, säger i institutets pressmeddelande att “Boy from Heaven, Jag är Zlatan och Nelly & Nadine är tre filmer som visar på den oerhörda bredd som finns i svensk film. De är alla visuellt slående och med historier som griper rakt in i själen.”

Vilken av filmerna som blir det slutgiltiga svenska bidraget vid nästa års Oscarsgala, som hålls den 12 mars i Los Angeles, kommer att avslöjas vid en pressträff den 22 september. Den allra första Oscarsgalan gick av stapeln 1929 och nästa års upplaga är alltså den 95:e i ordningen.