Zlatan-statyn ska repareras – återvänder till Malmö

Nathalie Wästerlund
By Football.ua, CC BY-SA 3.0, Foto: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20024436

När bronsversionen av fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimović invigdes i oktober 2019 så fick den bara stå orörd i några månader. Sen blev statyn utsmyckad med en toalettring, nedklottrad med diverse ord och symboler, och till sist blev den av med näsan. Nu ska statyn återvända till Malmö, med ett larm för att skydda mot vandalisering.

Statyn vandaliserades efter avslöjandet om att Ibrahimović gick in som ägare i fotbollsklubben Hammarby, något som Malmöborna såg som ett svek, eftersom Zlatan kommer från just Malmö. Malmö Stad valde till slut att ta ned statyn för att renovera den och skydda den från ytterligare skadegörelse.

Förvarats på hemlig ort

Statyn har legat magasinerad i över två och ett halvt år på hemlig ort. Men enligt Sydsvenskan har nu samtliga politiska partier i Malmö kommit överens om att sätta upp statyn igen, och har valt att bidra med 350 000 kronor. Dessa pengar ska gå till skulptören Peter Lindes arbete med att renovera statyn.

Malmö Stad rädda om sin staty

Man har ännu inte bestämt sig för vilken plats statyn ska placeras den här gången. Det har varit tal om att den istället ska resas i Stockholm, eller till och med i Milano, men Malmö Stad har bestämt sagt nej.

– Jag tycker att den borde skickas till Milano, men det tycker tydligen inte Malmö stad. Jag har förstått att de inte ens vill att statyn ska skickas till Stockholm för reparation, eftersom de är rädda för att den ska bli kvar i Stockholm då, säger Peter Linde.