Ytterligare sju brandattentat under natten – polisen höll pressträff

Susanne Nilsson

Under natten mot tisdagen utsattes fyra villor och tre flerfamiljshus i Stockholm för brandattentat. Brandfarlig vätska ska ha kastats mot bostäderna, som sedan tänts på. Några av bränderna startade nästan samtidigt.

Händelserna utreds som sju fall av misstänkt mordbrand, och det finns kopplingar till den pågående gängkonflikten.

– Alla bränder misstänks vara anlagda, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl till Dagens Nyheter.

Sju bränder under loppet av två och en halv timme

Nattens första brand startade i en villa i området Glömsta i Huddinge vid 01.18. Ett par minuter senare började det brinna i en villa i Flemingsberg, och ungefär femton minuter senare i en villa i Enskededalen. Ungefär en timme senare började det brinna på en villatomt i Södertälje, samtidigt som en brand startade i trapphuset till ett flerfamiljshus i Jordbro. Tio minuter senare brann det i en port till ett flerfamiljshus i Haninge. Den sista branden startade i trappuppgången till ett flerfamiljshus i Råcksta strax före klockan fyra på morgonen.

Boende hemma i de flesta drabbade husen

I de flesta av husen som drabbades av nattens bränder fanns det människor hemma. Ingen ska dock ha skadats fysiskt. Husen har fått skador i varierande omfattning. Villan i Enskededalen totalförstördes då branden spred sig till husgrunden.

Polisen höll pressträff

På tisdagsmorgonen höll polisen en pressträff med anledning av de senaste dygnens brandattentat. Där framgick att bränderna har kopplingar till den pågående gängkonflikten, och att tre personer har gripits efter nattens attentat.

– Jakten på gärningsmännen fortsätter. De flesta är kopplade till en intern konflikt i ett och samma nätverk som gjort enorma brottsvinster. Brottsvinsterna har sedan gjort det möjligt att mobilisera det stora antalet våldsdåd som vi ser nu. Det finns tyvärr de som är beredda att begå grova våldsdåd för en summa pengar eller annan belöning, sade rikspolischef Anders Thornberg på pressträffen.

Polisens kommenderingschef Hanna Paradis nämnde de stora beslag av sprängmedel som gjorts under den senaste tiden som en möjlig förklaring till det nya tillvägagångssättet med brandattentat.