Youtuber orsakade flygplanskrasch för likes – döms till sex månaders fängelse

Nathalie Wästerlund
Det kraschade planet på bilden är inte detsamma som nämns artikeln.

En amerikansk youtuber och influencer har nu dömts för att medvetet ha kraschat ett flygplan för att få fler visningar på sin Youtube-kanal. Han döms till sex månader i fängelse enligt amerikanska medier.

Kraschen inträffade i november 2021. Trevor Jacob, en 30-årig youtuber, lyfte med sitt flygplan från en landningsbana i Santa Barbara, Kalifornien. Innan kraschen kastade han sig ur planet med en fallskärm på ryggen och en selfiepinne. En månad senare publicerade Jacob klippet ”Jag kraschade mitt flygplan” på Youtube. Där filmades hela förloppet från flera olika kameravinklar, från det att han började få problem med flygplanet tills att det förarlöst kraschade in i nationalskogen Los Padres.

Tittare misstänktsamma

Majoriteten av klippets tittare blev misstänksamma eftersom kraschen verkade så uppstyrd. “Vilken överlevnadshistoria! Så fantastiskt att du råkade ha med dig en selfiestick och kameror från alla vinklar för att dokumentera ‘tragedin’ du var med om”, skrev en tittare sarkastiskt i kommentarsfältet. De ifrågasatte också varför han inte gjort några synbara försök att styra planet till säkerhet.

Medveten krasch och försvårade utredningen

Trevor Jacob döms nu till sex månader i fängelse för att medvetet ha kraschat planet, skriver amerikanska medier. Utöver själva kraschen döms han även för att ha försvårat utredningen, enligt CNN. Detta eftersom han bland annat fått strikta order av USAs haverikommission, som försökte räkna ut var planet kraschat för att kunna bärga det, om att inte själv närma sig kraschplatsen. Trots detta besökte han själv platsen en tid senare och lyfte bort vrakdelarna med helikopter för att sopa igen spåren efter sig. Enligt åklagaren genomförde han den planerade kraschen för att marknadsföra ett samarbete han påbörjat.

Kan inte tolerera sådant dråpligt beteende

– Jacob har sannolikt begått detta brott för att generera uppmärksamhet på sociala medier och i nyhetsbevakningen samt för ekonomisk vinning. Den här typen av dråpligt beteende kan inte tolereras, sade åklagaren i sin slutplädering, enligt CNN.

Jacob själv skrev i ett brev till domstolen att han var “mycket ledsen” för det han gjort. “Även fast jag noggrant undersökte planets rutt för att se till att kraschen inte skulle vara nära bostäder eller gator, borde jag aldrig ha genomfört det”, skrev han.