Vinnaren av 2023 års Kvinnofridspris: Brott i nära relationer-sektionen hos Stockholmspolisen

Nathalie Wästerlund
Foto: www.operationkvinnofrid.se

Årets Kvinnofridspris delas ut till Brott i nära relationer (BIN)-sektionen i polisområde Stockholm Syd. Operation Kvinnofrid delar varje år ut priset för att belöna särskilt goda insatser i arbetet mot våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck samt prostitution och människohandel för sexuella ändamål.

Polisområde Stockholm Syd började för fem år sedan att satsa på ärenden som faller inom kategorin brott i nära relation. Personalstyrkan har fördubblats och det märks bland annat genom att det nu finns grupper i varje lokalpolisområde i södra Stockholm för att kunna jobba lokalt med både interna och externa samverkansparter, som exempelvis socialtjänsten. Det här arbetssättet har skapat bättre förutsättningar för att både kunna förebygga brott i nära relation och att agera tidigare där brott väl begås. Utöver detta erbjuder BIN-sektionen även riskreducerande samtal till personer som har en hög risk för återfall i dessa brott.

BIN-sektionen bra exempel

– De som utsätts för brott i nära relation, vilka framför allt är kvinnor och barn, har rätt till samhällets snabba stöd och insatser. För att göra skillnad och agera snabbt behöver flera aktörer arbeta tillsammans. Arbetet som brott i nära relationer-sektionen i polisområde Stockholm syd bedriver är ett bra exempel på det. Vi behöver mer av den här breda samverkan, att koppla ihop samhällets olika delar, för att gemensamt göra skillnad, säger Anna Kinberg Batra, ordförande för Operation Kvinnofrid och landshövding i Stockholms län, i ett pressmeddelande från organisationen.

Göra skillnad på riktigt

Priset delades ut på en konferens under fredagen och togs emot av sektionschefen Michael Johansson och hans kollegor. Temat för i år var rättssäkerhet och kvalitet i brottsutredningar.

– Vi är väldigt glada och tacksamma över att vårt arbete uppmärksammas, inte minst för alla kvinnor där ute som levt eller lever i relationer där de utsätts för våld och som de har svårt att ta sig ur. Vi har bestämt oss för att på riktigt göra skillnad för våra särskilt utsatta brottsoffer och nu har vi fått mycket bättre förutsättningar att göra det, säger han om priset.

Organisation Kvinnofrids motivation för prisutdelningen lyder: 

BIN-sektionen i polisområde syd har arbetat långsiktigt med att på riktigt kunna göra skillnad för alla som utsatts för brott i en nära relation. Det är en välfungerande verksamhet, vilket märks både internt och av externa samverkansparter. Sektionen har både förbättrat den interna samverkan med lokalpolisområdena och utvecklat god samverkan även med externa aktörer, vilket är en nyckel för ett arbete med den utsatta i fokus. Vi vill med detta pris uppmärksamma en engagerad samverkan.