Vill döma 13-åringar till livstids fängelse

Ricard Aron Nilsson
Foto: Poltikerveckan Almedalen - IMG_1053, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=70663756

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, vill genomföra en lagändring så att straffmyndighetsåldern sänks från 15 till 13 år. Dessutom vill han att alla straffmyndiga ska kunna dömas till livstids fängelse.

I Sveriges Radio Ekots lördagsintervju berättar Jimmie Åkesson om att han anser att straffmyndighetåldern, alltså från vilken ålder en person kan dömas för brott, bör sänkas från dagens 15 år till 13 års ålder. En utredning gällande just straffmyndighetsåldern är just nu pågående i enlighet med vad som överenskommits i Tidöavtalet.

Straffmyndiga ska kunna få livstid

Jimmie Åkesson är även av åsikten att alla som är straffmyndiga, även i det fall lägsta ålder sänks till 13 år, ska kunna dömas till lagens strängaste straff. Domstolarna ska alltså kunna döma ut livstids fängelse även till minderåriga, vilket idag inte är tillåtet. Lägsta ålder för att kunna få livstid är 18 år.

– Min inställning är att är man tillräckligt gammal för att begå ett grovt våldsbrott då är man också tillräckligt gammal för att ta konsekvenserna för det brott som man begått, säger Åkessons till Ekot.