VD, populär musikartist och dokusåpakändis – kunder hos kokainliga

Ricard Aron Nilsson
Flera misstänkta knarkaffärer fångades på bild. En av telefonerna som användes vid försäljningen. Foto: Polisen

Över 150 telefonnummer som Polisen spårat till ägare finns med i förundersökningen mot kokainligan som sålde med hemleverans.

Ligan bytte nummer med jämna mellanrum och använde så kallade “burner-phones”, alltså tillfälliga billiga telefoner som köps utan abonnemang. Polisen lyckades ändå få avlyssning på flera telefoner som användes vid narkotikaförsäljning. På en lista med 450 kontakter, skickade ligan i april ut ett mass-sms-utskick och bjöd in sina kunder.

18 kunder åtalas

Av de som fick sms:et så svarade 150 stycken, 18 av dessa åtalades tillsammans med de sex som anses tillhöra kokainligan.

– Vi valde ut ett fåtal återkommande kunder där bevisningen mot dem var bra. Det eftersträvades också en representativ grupp gällande exempelvis kön och ålder. Att utreda och åtala fler köpare hade varit fullt möjligt men vi bedömde inte att det skulle vara värt besväret som ärendet utvecklade sig, säger Magnus Reinholdsson, spaningsledare på utredningssektionen för grova brott i Borås, till Göteborgs-Posten.

Använde sms som marknadsföring

Sms skickades vid olika tillfällen ut till de nummer som fanns på ligans kontaktlista. Detta var ett sätt att göra reklam och få kunderna att köpa. I förundersökningen finns de listor dit reklam-sms:en har skickats. I dessa finns bland annat en VD för ett känt säljbolag, en musiker som är väldigt populär på Spotify och andra kändisar.

Rättegången är avklarad och dom väntas falla nu i januari. Samtliga i kokainligan riskerar många år i fängelse.