Världsstjärnan Shakira riskerar åtta års fängelse

Nathalie Wästerlund
Foto: By Condé Nast (through Vogue Taiwan), CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=107804294

Den världskända sångerskan Shakira, 45, riskerar nu åtta års fängelse för skattebedrägeri. Åtalet mot henne har nu godkänts, och hon ska nu ställas inför rätta i Spanien.

Shakira betraktas som den största latinska sångerskan, med över 80 miljoner sålda album. Hon har bland annat vunnit två Grammy Awards, sju Latin Grammy Awards, och har varit nominerad till en Golden Globe. Men nu kan hennes karriär komma till ett abrupt slut, om hon blir dömd för skattebedrägeri.

Undanhållit stora inkomster

Åklagaren vill döma henne till åtta års fängelse och böter på drygt 28 miljoner euro, om hon finns skyldig. Anledningen till åtalet är att Shakira misstänks ha bott i Spanien mellan år 2012-2014, men listat sin officiella bostad i Bahamas. Om detta stämmer så har hon undanhållit inkomster på 14,5 miljoner euro från det spanska skatteverket under samma tidsperiod.

Nekar till brott

Dokument från åklagaren visar på att sångerskan köpt ett hus i det spanska Barcelona år 2012, där hon ska ha bott tillsammans med den före detta pojkvännen Gerard Piqué. Även Piqué har varit misstänkt och blivit dömd för skattebedrägeri, i ett separat åtal från 2019.

Shakiras advokater säger att anledningen till att hon inte betalat vissa skatter i Spanien är för att stora delar av hennes inkomst har kommit från internationella turnéer, och att hon tillbringade största delen av sin tid utanför Spanien. Shakira har flera gånger nekat till brott, och avvisade en överenskommelse som åklagaren erbjöd istället för rättegång.

– De spanska skattemyndigheterna såg att jag dejtade en spansk medborgare och började dregla. Det är uppenbart att de ville gå efter de pengarna oavsett vad, sa hon i en intervju med tidningen Elle.