Världens äldsta träd har fått barn – del av ett konstprojekt

Nathalie Wästerlund

Världens äldsta gran står i nationalparken Fulufjället, i norra Dalarna. Granen kallas för “Old Tjikko” och är över 9500 år gammal. Nu har Old Tjikko fått “barn”, på konstgjord väg.

Forskare från Umeå Universitet har tagit tester av trärester i jorden kring trädet, och med hjälp av Kol 14-metoden kunnat datera de äldsta testerna tillbaka till efter slutet på den senaste istiden, cirka 9500 år sedan. Dessa tester är alla  genetiskt identiska med varandra, så på detta sätt har man kunnat slå fast åldern på Old Tjikko. Delar av trädets rotsystem har hela tiden överlevt och nya stammar har vuxit fram allt eftersom, och på detta sätt har trädet kunnat klona sig själv om och om igen. Detta gör Old Tjikko till världens äldsta nu levande träd.

Nu har forskare lyckats ympa trädet och få små skott, som växer i ett växthus. Forskaren Andreas Helmersson vid forskningsstationen Skogforsk, säger enligt SVT att “Det här var ett svårt projekt men det har lyckats jättebra. De växer ju betydligt bättre här i växthuset än på Fulufjället”.

Projektet med att klona Old Tjikko har pågått i tre år, och är en del av ett konstprojekt. Idén är att klonen ska placeras i en slags kuvös med samma klimat som på Fulufjället, i entrén på Malmös nya sjukhusområde. Tills bygget är klart får Old Tjikkos bebisar växa till sig i ett växthus.