Vapen och sprängmedel hittades i övergiven bil – bombskyddet kallades in

Susanne Nilsson

Polisen skulle på torsdagskvällen kontrollera en bil i Mariefred. Innan de hann stoppa fordonet försvann den ur patrullens synfält, men hittades senare övergiven.

Polisen såg en misstänkt bil som de skulle stoppa för en fordonskontroll. Men innan de hann slå på blåljusen försvann bilen. Efter en kort eftersökning, hittades fordonet vid Slottsträdgården, men hade då redan övergivits. Flera personer ska av vittnen ha setts springa från platsen i samband med att bilen övergavs.

Bombskyddet kallades in

När polisen började undersöka bilen upptäckte de att den innehöll något som misstänktes vara sprängmedel. Nationella bombskyddet kallades därför till platsen. Medan de jobbade på platsen tvingades polisen spärra av ett större område runt bilen. Ett hus i närheten utrymdes också.

Vid 23-tiden på kvällen hade bombskyddet lyckats säkra bilen, och polisens kriminaltekniker kunde börja arbeta på platsen.

Sprängmedel och vapen

Det ska enligt uppgift vara sprängmedel som hittats i bilen, samt något slags automatvapen.

– Jag kan bekräfta att vi funnit vapen och inlett en förundersökning om grovt vapenbrott, men vapnets beskaffenhet kommer jag inte att kommentera. Rörande det misstänkt farligt föremålet, att det är explosivt, det är underförstått, sade polisens presstalesperson Johnny Gustafsson, till Aftonbladet.

Polisen har inlett en utredning. Den initiala brottsrubriceringen är grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva ämnen samt grovt brott mot vapenlagen. Ingen person har ännu gripits.