Våldsamma upplopp i Malmö efter koranbränning

Susanne Nilsson

Under söndagen bröt två stycken våldsamma upplopp ut i stadsdelen Rosengård i Malmö, efter att Salwan Momika brände en koran. Det första upploppet startade i anslutning till koranbränningen, det andra senare på kvällen.

Många bilar sattes i brand, både utomhus och i parkeringshus, och förstördes. Även ett antal papperskorgar och ett miljöhus brann, och stenar kastades mot och på polisbilar. På livesändningar och inlägg på sociala medier kunde man se hur en stor folksamling rörde sig på och omkring Ramels väg på söndagskvällen.

– Vi har ett stort foto- och filmmaterial som vi redan har gått igenom. Vi kan inte utesluta att vi där hittar fler begångna brott och upprättar fler anmälningar, säger Malmöpolisens presstalesperson Nils Norling till TT.

Många brottsanmälningar upprättade

Två män, 23 och 24 år gamla, har anhållits misstänkta för anstiftan till våldsamt upplopp efter händelserna på eftermiddagen. En person är också misstänkt för grov misshandel efter att ha kastat ett föremål mot Momika, och en person är misstänkt för våld mot tjänsteman efter att en polis träffades av ett föremål som kastades. Efter upploppet på kvällen har ett antal brottsanmälningar upprättats, bland annat ett fall av våldsamt upplopp, två fall av sabotage mot blåljusverksamhet och ett fall av ohörsamhet mot ordningsmakten.

– Det är oerhört beklagligt att återigen se våldsyttringar och skadegörelse på Rosengård. I första hand drabbar det alla de som bor i området. Poliserna på plats har gjort ett stort jobb med att stävja oron och förhindra ytterligare eskalering av situationen, säger Petra Stenkula, polisområdeschef i Malmö, i ett pressmeddelande på polisens hemsida.