Utvecklingen i Ukraina söndagen den 9 april

Kenneth Gregg

Tack vare min status som journalist blev jag befriad från Facebook-blockeringen, men det krävde intensivt arbete från min chefredaktör.

Fronten

Inga speciella händelser har inträffat vid frontlinjerna. Vid Kreminna fortsätter ryssarna försöka hitta svaga punkter i våra positioner, men utan framsteg. I Bakhmut har vi nu etablerat försvarslinjen längs järnvägen i västra delen av staden. Trots massiva förstärkningar med elittrupper står vi emot. Fienden lider stora förluster och förlorar många soldater i våra minfält. Vår nya taktik med mineringar fördröjer ytterligare ryssarnas försök till avancemang.

Vi fortsätter att skicka in flera kompanier med specialtrupper som avlöser de reguljära trupperna och hemvärnstrupperna. Detta visar att vi har för avsikt att hålla turisterna sysselsatta fram till storoffensiven.

Drönarattacker

I pressen rapporteras det att ryssarnas framryckning har avtagit. Det beror på vår nya mineringsstrategi.

Avdiivka fortsätter att stå emot, liksom Marinka. På tal om Marinka så kommer jag snart att göra ett videoreportage med intervjuer därifrån.

I söder fortsätter vi med missil- och drönarattacker mot ryssarnas depåer och militärhögkvarter. Även på Krim utförs drönarattacker. Vi har varit mycket aktiva med dessa attacker under de senaste två veckorna, så det börjar kännas som ett déjà vu från sensommaren (Cherson).

Ny utrustning strömmar nu in. Inte bara vapen utan även drönare och annan taktisk utrustning, särskilt från frivilliga.

Slava Ukraini!