Ungt homosexuellt par begick självmord tillsammans – efter mängder av trakasserier

Nathalie Wästerlund
Foto: By Preacher lad - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=90030124 och Instagram.

Ett ungt homosexuellt par från Armenien bestämde sig den 20 oktober för att avsluta sina liv tillsammans. Detta efter att de fått utstå mängder av trakasserier på grund av sina sexuella läggningar.

Arsen och Tigran som männen heter, publicerade ett sista instagraminlägg innan deras död. Bilderna visar bland annat hur det unga paret kysser varandra, visar upp sina vigselringar, och umgås med varandra. Bildtexten löd “Happy end. Beslutet att dela dessa foton och att ta våra nästa steg togs av oss båda”. Strax efter att inlägget lades ut hoppade de från en bro i Armeniens huvudstad Jerevan.

Homofobin fortsatte hagla även efter deras död

Dessa bilder blev snabbt virala och började spridas på internet. Men responsen fokuserade mer på att männen var homosexuella, och mindre på tragedin i dödsfallen. Det menades att deras död kunde motiveras med att de var två män som var ihop med varandra. Flera kommentarer uppmuntrade andra HBTQ-personer i Armenien att följa i det unga parets fotspår och avsluta sina liv.

“HBT-personer i Armenien är inte säkra”

HBTQ-organisationen Pink Armenia har varit drivande i arbetet mot homofobi i landet. Kort efter Arsen och Tigrans självmord publicerade de en artikel där de bland annat skrev att:

“Vi anser att det är oacceptabelt att rättfärdiga människors död. De unga männen hade fortfarande många år framför sig, men på grund av intolerans mot dem tog de ett så tragiskt steg. Denna tragiska händelse bevisar än en gång att HBT-personer i Armenien inte är säkra och inte skyddade av samhället eller staten.” Pink Armenia erbjuder både psykologhjälp, jurist- och socialt stöd till HBTQ-personer i landet.

Ligger på botten av Rainbow Map

Armenien har länge legat på botten av listan Rainbow Map, som rankar europeiska länder baserat på deras “rättsliga och politiska situation” för HBTQ-personer. Länderna rangordnas från 0% till 100%, där hundra procent är fullständig respekt för mänskliga rättigheter samt full jämlikhet i landet. Nummer ett på listan år 2022 var Malta, med 92 procent. Sverige ligger på sjätte plats med 65%. På botten av listan placerade sig Armenien med 8%, vilket bara var bättre än Azerbadjans två procent och Turkiets fyra procent. Dessa tre länder har legat längst ned på listan i många år.

Betydande luckor kring skydd mot diskriminering

ILGA Europe, en grupp som verkar för HBTQ-rättigheter i hela Europa, säger enligt PinkNews att “Det finns fortfarande betydande luckor när det gäller grundläggande skydd mot diskriminering och våld i nästan hälften av länderna”. I dagsläget saknar 20 av 49 europeiska länder skydd mot hatbrott som baseras på sexuell läggning, och 28 länder har inget skydd mot hatbrott som begås baserat på offrets könsidentitet.