Unga tjejer döms för grovt vapenbrott – planerade fritagning av pojkvän från SiS-hem

Nathalie Wästerlund

Två unga tjejer, födda 2004 och 2006, har dömts för grovt vapenbrott efter att de ertappats med en halvautomatisk pistol i en poliskontroll. Anledningen till innehavet var en planerad fritagning från ett SiS-hem.

Det var i början av juni i år som de två tjejerna stoppades i en fordonskontroll vid en bensinmack i Stockholmsområdet. 19-åringen var tydligt narkotikapåverkad, uppger en av poliserna i ett förhör. Poliskvinnan uppger också att hon fick en “konstig känsla” och att det märktes att det var något som inte stod rätt till med de två flickorna. 17-åringen höll sin arm tajt runt magen och tittade oroligt på sin kompis, och när polisen visiterade henne hittades en pistol i en plastpåse som hon haft innanför sin jacka.

Planerade fritagning av pojkvännen

Den yngre tjejen berättar i förhör att de lärt känna varandra i samband med att de planerat en fritagning av hennes pojkvän samt den äldre tjejens kompis. De två killarna satt vid tiden för planeringen på samma SiS-hem. I somras åkte hon upp till Stockholm från Skåne, där hon bor, för att besöka väninnan. Då skulle även fritagningen äga rum. Dessa planer skrotades dock då det kom fram att killarna inte längre satt på samma hem. Syftet med resan blev istället att umgås och åka runt och kolla på saker eftersom hon aldrig hade varit i Stockholm förut. De åkte mest runt i olika bilar och hängde på hotellrum där de använde lustgas och åt mat. Med dem var det även två killar som den äldre tjejen kände sedan innan.

“Kunde inte föreställa sig” att påsen innehöll vapen

Därefter åkte de till ett ställe i Stockholm där 19-åringen hämtade en påse. 17-åringen säger sig inte ha vetat om att påsen innehöll ett vapen. Hon berättar att hon vid ett par tillfällen bar påsen, men att hon aldrig tittade i den, och inte kunde föreställa sig att det fanns ett vapen i den. Den äldre tjejen förnekar å sin sida ens att hon införskaffat vapnet. Hon säger att den yngre måste ha skaffat det utan hennes vetskap, och att hon antagligen ljuger om det för att skydda sin pojkvän.

Båda bedöms ha haft uppsåt

Efter att polisen upptäckt vapnet noterade man att den yngre kvinnans fingeravtryck fanns på utsidan av påsen, medan den äldre kvinnans fingeravtryck fanns på insidan. NFC har angett att pistolen med hänsyn till vapnets kaliber är ett kraftfullt enhandsvapen, vilket kvalificerar som vapen av särskilt farlig beskaffenhet. Den tekniska bevisningen slår också fast att båda tjejerna har hanterat vapnet. Tingsrätten skriver i sin dom att det faktum att 17-åringens fingeravtryck fanns på utsidan av påsen lämnar mycket litet utrymme att bedöma innehavet som något annat än uppsåtligt. Att 19-åringens fingeravtryck hittades på insidan av påsen, tillsammans med det faktum att hon umgåtts med vännen i flera dagar innan, talar även det för att hon haft uppsåt.

Två års fängelse och ungdomstjänst

Tingsrätten bedömer sammantaget att den bevisning som åklagaren presenterar styrker att de båda kvinnorna hade sådan rådighet över och befattning med vapnet, samt tillhörande patroner, att de med uppsåt ska anses ha innehaft dessa i enlighet med åtalet. De båda döms därför för grovt vapenbrott. 19-åringen döms även för ringa narkotikabrott. Hennes påföljd bestäms till två års fängelse, och 17-åringen döms till 110 timmars ungdomstjänst.