Ung man döms till 14 års fängelse för mordförsök på 75-åring

Ricard Aron Nilsson
Trappan upp till gångbron där överfallet skedde och en bild av gärningsmannen från en övervakningskamera. Foto: Polisen

Det var i oktober förra året som en äldre herre misshandlades svårt under ett rånförsök på en gångbro i Göteborg. Han hittades av förbipasserande och överlevde därmed attacken, men han fick bestående men i form av hjärnskador. Nu har en man i 20-årsåldern dömts till 14 års fängelse.

Den sena oktoberkvällen stötte 75-åringen på en ung man som betedde sig hotfullt. Förundersökningen skulle komma att visa att gärningsman och offer var bekanta. Mötet på bron som ledde till mordförsöket verkar ha varit helt slumpartat. Den äldre mannen fick livshotande skador såsom bland annat skallfrakturer och blödningar. En permanent hjärnskada kunde även konstateras av läkarna. Hade det inte varit för de två förbipasserande som hittade mannen, så hade han sannolikt avlidit.

Inget uppenbart motiv

En man i 20-årsåldern som var bekant med offret hamnade så småningom på polisens lista över misstänkta. Något uppenbart motiv framkom inte, åklagaren ansåg dock ändå att tillräcklig bevisning fanns för åtal. Tingsrätten valde att fria med hänsyn till att det inte kunde anses ställt bortom allt rimligt tvivel att den misstänkte var skyldig.

Hovrätten dömer

Den friande domen överklagades av åklagaren och hovrätten har nu gjort en annan bedömning. Omständigheter såsom att den tilltalade genom fotobevis och eget erkännande fastställts befinnas sig på gångbron vid tiden för överfallet och att han hade offrets mobiltelefon på sig, talar för hans skuld.

Just omständigheten att offret blivit av med sin telefon, gör att hovrätten bedömer det som försök till rånmord. Därför döms den tilltalade till 14 års fängelse, dels för det aktuella mordförsöket och även för två fall av grov misshandel som begicks under hösten 2021 mot andra.