Två unga kvinnor åtalas för narkotikabrott – 300 kilo droger hittades i lägenhet

Nathalie Wästerlund
Det var bland annat kokain och cannabis som hittades hos de två kvinnorna.

Två unga kvinnor åtalas nu för synnerligen grovt narkotikabrott efter att runt 300 kilo droger hittats på en adress i Sollentuna. Enligt polisen blir det allt vanligare att unga, tidigare ostraffade personer rekryteras in i droghandel.

I april förra året uppfattade en polispatrull i Sollentuna en stark lukt av cannabis, varefter beslut om husrannsakan fattades. I lägenheten hittades stora mängder droger – bland annat cannabis, kokain, ketamin och drygt 90 000 tabletter tramadol. Sammanlagt hittades runt 300 kilo droger vars gatuvärde ligger på cirka 40 miljoner kronor.

Åtalas för synnerligen grovt narkotikabrott

En ung kvinna greps på platsen, och ytterligare en kvinna och flera män kunde identifieras i utredningen. De båda kvinnorna har suttit häktade en längre period, men åtalas nu för synnerligen grovt narkotikabrott. En man, som suttit häktad i Skåne för ett annat brott, åtalas också i samband med ärendet.

Ostraffade rekryteras allt oftare

Att just ostraffade personer grips av polisen blir allt vanligare när det gäller narkotikabrott.

– Det blir allt vanligare att tidigare ostraffade unga personer, i det här fallet två unga kvinnor, rekryteras till att förvara, lagerhålla, sälja och transportera narkotika, säger Jesper Jonsson, utredare vid lokalpolisområde Skärholmen, på polisens hemsida.

Ett sätt att undvika upptäckt

Han berättar vidare om hur de är mycket väl är medvetna om att kriminella grupper vanligtvis vidtar åtgärder för att förhindra att polisen upptäcker dem.

– I det här fallet lyckades vi dock få bort en avsevärd mängd narkotika och gripa flera personer vilket är en vinst för samhället och en tydlig signal gentemot andra personer som sysslar med den här typen av brott, avslutar Jonsson.