Två svenskar ihjälskjutna i Bryssel – polisen misstänker terrormotiv

Susanne Nilsson

Två svenska män sköts på måndagskvällen ihjäl i Belgiens huvudstad Bryssel. En tredje man skottskadades. Händelsen inträffade strax innan EM-kvalmatchen i fotboll mellan Sverige och Belgien skulle börja.

Den misstänkte gärningsmannen sköts till döds av belgisk polis under tisdagsmorgonen. Han ska ha tillhört terrororganisationen IS, och filmade själv skjutningen. Filmen lades sedan ut på nätet.

– De exakta omständigheterna kring skottlossningen är fortfarande oklara, säger belgiens premiärminister Alexander De Croo enligt Het Laatste Nieuws.

Sköts ihjäl på öppen gata

Det var vid 19-tiden på måndagskvällen som gärningsmannen sköt tre svenska män på öppen gata mitt i Bryssel. Två av dem, en i 60-årsåldern och en i 70-årsåldern, avled och den tredje, som är i 70-årsåldern, fick allvarliga skottskador. De tre offren ska ha haft svenska fotbollströjor på sig, och gärningsmannen ska ha varit ute efter att döda just svenskar. Efter skjutningen försvann han från platsen på en elscooter.

Gärningsmannen sköts ihjäl av polis

Polisen inledde en stor insats på platsen och sökningar efter gärningsmannen. På tisdagsmorgonen sköts han ihjäl av polis på ett café i Bryssel. Enligt flera olika medier var han en 45-årig man från Tunisien.

Mannen ska ha sökt asyl i Belgien 2019 men fått avslag. Därefter försvann han från myndigheternas radar, och i februari 2021 avfördes han från folkbokföringsregistret i Belgien. enligt Belgiska medier har mannen tidigare varit misstänkt för flera olika brott i Belgien, där ibland hot mot den nationella säkerheten, olaglig vistelse och människohandel. Han ska också ha åtalats för terrordåd i Tunisien. Han ska ocksä ha vistats i Sverige i perioder.

Terrorhotnivån höjd

Terrorhotnivån har höjts till nivå 4 i Bryssel efter gårdagens händelse. I övriga Belgien ligger den kvar på nivå 3. Svenskar som befinner sig i andra länder uppmanas vara försiktiga.

“Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Med anledning av att två svenskar dödats i Bryssel i ett förmodat terroristdåd, uppmanas svenskar utomlands att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att hörsamma lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land”, skriver UD på sin hemsida.