Två personer gripna av Säpo efter insats – misstänks för grov obehörig befattning

Nathalie Wästerlund
Foto: Säkerhetspolisen

Efter en insats i Stockholm under tisdagsmorgonen har två personer gripits av Säkerhetspolisen, misstänkta för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Säpo har också genomfört flera husrannsakningar.

Klockan 05:45 greps den ena personen. Den andra greps två timmar senare. Bägge gripanden skedde i Stockholmsområdet under ledning av Säkerhetspolisen, som också genomförde flera husrannsakningar i området. Insatsen är ett led i en förundersökning som Säkerhetspolisen bedriver under ledning av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.

– Vi har genomfört en insats där två personer har gripits på sannolika skäl misstänkta för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Insatsen skedde i Storstockholmsområdet, säger Fredrik Hultgren-Friberg, presstalesperson hos Säpo, till SVT Nyheter.

Enskilt ärende

Enligt honom gick insatsen lugnt till. Han vill inte kommentera huruvida det rör sig om svenska eller utländska medborgare, men uppger att gripandena inte har någon koppling till tidigare ärenden. Enligt tingsrättens handlingar så misstänks brottsligheten ha skett under 2023, men mer information än så finns inte tillgänglig i nuläget.

Brott mot rikets säkerhet

Brottet grov obehörig befattning innebär ett brott mot rikets säkerhet. Brottet innebär enligt Brottsbalken att någon obehörigen anskaffar, befordrar, lämnar eller röjer uppgifter om Sveriges försvar. Skillnaden mellan obehörig befattning och spionage är att det senare avser att lämna uppgifterna till en främmande makt, medan det förstnämnda inte handlar om spridning till andra länder på samma sätt.