Två män döms till livstids fängelse för skjutningen i Farsta centrum förra sommaren

Susanne Nilsson
Södertörns tingsrätt. Foto: Carl Johan Erikson

Två män döms till livstids fängelse och två män till långa fängelsestraff för skjutningen i Farsta centrum för ett år sedan. En man och en tonårspojke dog och fyra personer skadades vid skjutningen.

Cirka 30 personer utsattes för ren livsfara vid skjutningen, som var en del av konflikten mellan  Foxtrotnätverket och Dalennätverket.

– Det rör sig om en synnerligen hänsynslös skjutning en lördagseftermiddag när många personer var i rörelse på Farsta torg. De tilltalades agerande visar på en total likgiltighet inför andra människors liv, säger chefsrådman Agneta Kornstrand i en kommentar.

Tömde magasinet till ett automatvapen rakt in i folkmassan

Det var strax efter klockan 18 på kvällen lördagen den 10 juni 2023 som en man tömde ett magasin från en Kalasjnikov, totalt 21 skott, rakt in i en folkmassa utanför tunnelbanestationen vid Farsta centrum. Sex personer träffadades av skott eller splitter. Bland de som träffades av skotten fanns en 43-årig man som var på väg till ett uppdrag som fotograf och en 15-årig pojke som skulle möta sina vänner. Båda två dog av sina skador.

Skytten och hans medhjälpare lämnade platsen i en orange BMW. Polisen tog upp jakten, och de två kunde gripas på E4 ungefär en halvtimme efter skjutningen.

Mördarna döms till livstids fängelse

Männen, båda 20 år gamla, har nu dömts till livstids fängelse för två mord och 17 mordförsök. En av dem, han som körde flyktbilen, döms också till utvisning på livstid då han inte är svensk medborgare. Två 19-åriga män, som är kusiner, döms för medhjälp till mord och mordförsök till fängelse i 15 år och 10 månader respektive 12 år och 10 månader.