Två män döms för sju år gammalt mord i Uppsala

Ricard Aron Nilsson
Södertörns tingsrätt. Foto: Carl Johan Erikson

Två män döms till långa fängelsestraff för ett sju år gammalt mord i Uppsala. Det meddelar Södertörns tingsrätt. Männen kunde dömas tack vare ny bevisning som utredarna fått fram med hjälp av nya och förfinade DNA-analyser.

De två männen är enligt uppgift ledargestalter i det kriminella nätverket Dödspatrullen. Mordoffret, en man i 40-årsåldern, hade kopplingar till det rivaliserande Södertäljenätverket. Mordet beskrivs som en ren avrättning.

Sköts med ett stort antal skott

Det var den 1 april 2017 som en man sköts ihjäl utanför en hamburgerrestaurang i stadsdelen Boländerna i Uppsala. Han sköts med ett stort antal skott som träffade honom i huvudet, bröstkorgen, magen, armarna och halsen. Film från en övervakningskamera på platsen visar hur två män klev ur en svart Porsche Cayenne, sköt ihjäl offret och sedan hoppade in i bilen igen och körde iväg.

“NFC:s arbete har varit avgörande”

De två männen, som vid tiden för mordet var 19 respektive 21 år gamla, blev tidigt misstänkta och häktades för första gången i oktober 2017. Då räckte bevisningen inte till för att väcka åtal, men efter det senaste genombrottet kunde utredningen slutföras.

– Vi återupptog en mycket grundlig förundersökning som tidigare inte nådde hela vägen fram till åtal. Skälet till att jag nu kunnat väcka åtal är främst att nationellt forensiskt centrum, NFC, med hjälp av förfinade metoder kunnat göra nya undersökningar av beslag. NFC har funnit DNA-spår på de engångsoveraller som gärningspersonerna bar vid mordet. NFC:s arbete har varit avgörande, säger senior åklagare tillika förundersökningsledare Charlotta Stege Unger i ett pressmeddelande.

Båda männen döms för mord

Båda männen, som nu är 27 och 28 år gamla, döms för mord. 27-åringen döms även för förberedelse till mord, grovt vapenbrott och synnerligen grovt narkotikabrott, brott som begicks under 2020. Han döms till 17 års fängelse och 28-åringen döms till fängelse i nio år och tio månader.