Två män dömda till livstid för dödsskjutning i Huvudsta – mordet bedöms vara en felskjutning

Susanne Nilsson

Två män dömdes på fredagen till livstids fängelse för en dödsskjutning i Huvudsta i januari i år. Mannen som sköts ihjäl, en 39-årig småbarnspappa, hade inga kopplingar till kriminalitet och mordet bedöms vara en felskjutning.

De två männen, 25 respektive 30 år gamla, dömdes för mord på 39-åringen och för mordförsök på hans fyra vänner som han var i sällskap med vid skjutningen. 

“Personerna som blev beskjutna hade inga kopplingar till gängkriminalitet och var inte de tilltänkta måltavlorna för skjutningen”, skriver Solna tingsrätt i ett pressmeddelande.

Sköt flera skott från en bil

39-åringen och hans fyra vänner kom ut från en restaurang i Huvudsta centrum strax före klockan 22 på kvällen den 20 januari i år. Gärningsmännen satt i en bil utanför restaurangen och sköt flera skott mot männen. 39-åringen träffades i huvudet och avled på platsen.

Genomförde mordet tillsammans

25-åringen och 30-åringen dömdes båda till livstids fängelse, och 30-åringen även till utvisning då han inte är svensk medborgare. En 26-årig man som överlämnade flyktbilen till gärningsmännen och var delaktig i planeringen av mordet dömdes för medhjälp till mord, och en 27-årig man för grovt skyddande av brottsling.

– Det är bevisat att 30- och 25-åringen har genomfört mordet tillsammans.

Även om det inte har kunnat klarläggas vem som var skytten, eller om det fanns fler personer med dem i flyktbilen, har de varit delaktiga i gärningen på ett sådant sätt att båda ses som gärningsmän, säger rättens ordförande rådmannen Evelina Säfwe i ett pressmeddelande.