Två män åtalas för gängmord i Göteborg

Susanne Nilsson

På onsdagen väcks åtal mot två personer som misstänks ha skjutit ihjäl en 22-årig man på Länsmanstorget i Göteborg i somras. Ytterligare tre personer åtalas för bland annat medhjälp till mord. Mordet ska ha kopplingar till kriminella gäng och händelsen fångades av en övervakningskamera.

En konflikt har under många år pågått mellan två grupperingar, “Norra” och “Södra”, i Biskopsgården. Polisen bedömer att mordet på 22-åringen har en direkt koppling till konflikten, som varit orsak till ungefär 20 människors död och lika många mordförsök.

Släpptes från anstalt kort före mordet

Det var den 7 juli 2022 som 22-åringen brutalt sköts ihjäl på torget. Han hade avtjänat ett 14 månader långt fängelsestraff och släpptes från anstalten bara några veckor före mordet.

De två män som åtalas för mordet är båda två 20 år gamla. Övriga som åtalas i målet är två män, 19 respektive 20 år, samt en 19-årig kvinna. Männen misstänks för medhjälp till mord och grovt vapenbrott, och kvinnan för medhjälp till mord och medhjälp till grovt vapenbrott.

Bevisläget är gott

Åklagare Maria Thorell säger i ett pressmeddelande att hon bedömer att bevisläget är gott.

– Det har varit fråga om ett mycket bra polisarbete. De 20-åriga männen som åtalas för mord greps mindre än en timme efter händelsen och strax efter att de gripits påträffades motorcyklar, maskering och kläder som gärningsmännen använt vid brottet. Senare hittades även vapnet och ytterligare kläder som gärningsmännen gjort sig av med.