Två gripna i Säpo-insats – misstänks för spioneri

Susanne Nilsson
Fredrik Hultgren-Friberg, presstalesperson på Säpo. Foto: Säkerhetspolisen

Två personer har under tisdagsmorgonen gripits i Stockholmsområdet i samband med en stor Säpo-insats. Båda misstänks för spioneribrott.

De båda personerna, som enligt Aftonbladet är en man och en kvinna i 60-årsåldern, var anhållna i sin frånvaro. Insatsen där de greps utfördes i samarbete med Polismyndigheten och Försvarsmakten. Ytterligare en person har tagits in till förhör.

Grov olovlig underrättelseverksamhet

En av de gripna misstänks för grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige och grov olovlig underrättelseverksamhet mot främmande makt. Den andre misstänks för medhjälp till samma brott. Underrättelseverksamheten ska ha pågått i nästan tio års tid, från 2013 fram till idag. Säpo kan inte lämna några uppgifter kring vilka de gripna personerna är.

 – Det är en pågående förundersökning och vi varken kan eller får ge mer detaljer, säger Fredrik Hultgren-Friberg, presstalesperson på Säpo, till Aftonbladet.

Skydda Sverige och demokratin

I ett pressmeddelande skriver Säpo att personerna kunde gripas efter att en förundersökning pågått under en tid. Vidare skriver de att “Säkerhetspolisens uppdrag är att skydda Sverige och demokratin. Inom ramen för det uppdraget agerar Säkerhetspolisen mot hot mot Sveriges säkerhet.”

Dagens gripanden har enligt Säpo inget samband med något annat av deras pågående ärenden.