Två dömda för mordet på Jordgubbens mamma – 20-åring fick livstid

Susanne Nilsson
Foto: Ewa Ahlin

Två personer dömdes på måndagen för mordet på Ismail Abdos mamma. En 20-årig man fick livstids fängelse och en 16-åring dömdes till fyra års sluten ungdomsvård. 20-åringen dömdes också till utvisning ur Sverige.

Den 58-åriga kvinnan var mamma till Ismail Abdo, även kallad Jordgubben. En intern konflikt inom Foxtrot-nätverket, där Abdo tidigare haft en ledande roll, ledde till att kvinnan sköts ihjäl i sitt hem i Uppsala i början på september förra året. Mordet gjorde till att konflikten eskalerade, med en lång rad grova våldsbrott som följd.

– Mordet kan närmast karaktäriseras som en ren avrättning och har utlöst en kedja av våldsamma hämndaktioner, säger Jenny Forkman, chefsrådman i Uppsala tingsrätt, i en kommentar.

Ytterligare tre personer dömdes för inblandning i mordet

Förutom de två som dömdes för själva mordet dömdes ytterligare tre personer för inblandning. En 29-årig man dömdes till fängelse i drygt sju år för medhjälp till mord, en 23-årig kvinna till drygt två års fängelse för grovt vapenbrott och en 22-årig man till ett års fängelse för stämpling till grovt vapenbrott.

– Omständigheterna är synner­ligen försvårande, och det har inte framkommit några som helst förmildrande omständigheter, säger Jenny Forkman i ett pressmeddelande.