Två åtalas för mord på frisörsalong förra sommaren

Susanne Nilsson

En sommardag förra året blev en man ihjälskjuten på en frisörsalong i Göteborg. Nu åtalas två unga män, 19 och 20 år gamla, för inblandning i mordet.

Mordet skedde på eftermiddagen den 9 juli 2021. En man satt i frisörstolen då två maskerade och pistolbeväpnade personer sprang in i lokalen och sköt honom i huvudet, bakifrån och på nära håll.

Kläder med DNA-spår hittades

Den nu åtalade 19-åringen tros vara en av de två, och den som sköt. Efter skjutningen försvann de från platsen och sågs springa mot ett skogsparti i närheten. En stund senare får polisen in larm om en brand i närheten av platsen, och där hittas uppeldade kläder med den misstänkte 19-åringens DNA på. Polisen tror sig veta vem den andre mannen var, han har förhörts under utredningen men bevisningen mot honom var inte tillräcklig.

Åtalas för mord och medhjälp till mord

19-åringen åtalas för mord, försök till mord på frisören som klippte mannen som sköts ihjäl, samt för grovt olaga hot och grovt vapenbrott. Den 20-årige mannen åtalas för medhjälp till mord då han tros ha hållit utkik och meddelat de andra två när offret befann sig i frisörsalongen. Han ska också ha hanterat mobiltelefoner som använts i samband med brottet.

Koppling till kriminella nätverk

Polisen skriver på sin hemsida att de ser tydliga kopplingar till kriminella nätverk.

– Mordet har en tydlig koppling till de kriminella grupperingarna i vårt område. Den som mördats har tidigare ingått i det nätverk som de nu misstänkta tillhör. Att våra utredningar leder till åtal är avgörande för att bekämpa de kriminella nätverken. Forskning visar att om risken för att åka dit för ett brott är stor är detta mycket mer avskräckande än hårdare fängelsestraff, säger områdeschefen för det lokala polisområdet, Christian Nylén, i ett pressmeddelande.

Rättegången hålls i Göteborgs tingsrätt och startar den 24 november.