Tusentals värmerekord redan uppnåtts i år – “mest extrema väderhändelsen i europeisk historia”

Nathalie Wästerlund

Redan den första januari slogs flera värmerekord runt om i Europa. Bland annat Polen, Danmark och Nederländerna har fått uppleva den varmaste januaridagen någonsin. Temperaturer på upp till 25 grader har uppmätts.

I staden Vysokaje i Belarus uppnåddes temperaturer på upp till 16 grader, en extrem ökning jämfört med deras tidigare värmerekord i januari som låg på 4,5 grader. Lokala rekord har slagits vid tusentals mätstationer, varav 950 har uppmätts i Tyskland ensamt.

“Mest extrema händelsen”

I en artikel hos The Guardian säger klimatologen Maximiliano Herrera att detta är “den mest extrema händelsen i europeisk historia”. Vidare säger han att detta är första gången som en extrem väderhändelse i Europa kan jämföras med de mest extrema i Nordamerika.

Oroande hastighet på global uppvärmning

Många av temperaturerna som uppnåtts runt om i Europa under de första januaridagarna är sådana som normalt sett uppnås i de sena vårmånaderna. Även i Alperna har temperaturen legat kring 20 grader, vilket har lett till att flera skidtävlingar i bästa fall kommer att få gå av stapeln på konstsnö, om de alls kan hållas.

Professorn Bill McGuire, som tidigare skrivit om den globala uppvärmningen och dess konsekvenser, uttalade sig också i The Guardian. “Det mest oroande med det här är att – sådan är hastigheten på global uppvärmning – det är helt enkelt inte en överraskning längre”, sa han. ”Det är en liten glimt av en framtid som kommer att se vintern reduceras till ett par månader av trist, fuktigt och milt väder, med knappt någon frost, is eller snö”.