Tullen gjorde rekordbeslag av kontanter på Arlanda förra året

Susanne Nilsson
Foto: Tullverket

Under förra året gjorde Tullverket rekordstora beslag av kontanter på Arlanda flygplats. Det visar statistik som SVT tagit del av. Hela 93,4 miljoner kronor beslagtogs under 2023 vid kontroller av resenärer på flygplatsen.

Kontantbeslagen ökade under 2023 med 22% jämfört med året innan, då 71,4 miljoner kronor beslagtogs. Tullverkets bedömning är att ökningen av kontanter som beslagtas till stor del kan förklaras av de pågående konflikterna mellan kriminella gäng.

– Ju oroligare det blir på gatorna, desto mer kontanter lämnar landet, säger Adam Hübinette, chef för Tullverkets station på flygplatsen, till SVT.

Fokus på kontanter har ökat på Arlanda

Förutom kopplingen till gängkonflikter förklaras de ökade beslagen även av tullens eget förbättrade arbete och samarbetet med polisen, samt att tullens fokus på kontanter ökat på flygplatsen. En majoritet av alla ärenden där någon försöker smuggla ut pengar från Sverige upptäcks på Arlanda.

Den som ska ta med sig mer än 10 000 euro i kontanter ut ur Sverige och över EU:s gräns måste anmäla det till Tullverket. Tullpersonal har rätt att kroppsvisitera personer som misstänks resa med för mycket kontanter på sig.