Tre personer skjutna efter gisslandrama i Norge – norska polisen utreds av Kripos

Nathalie Wästerlund

En man sköts under söndagskvällen ihjäl av polis i den norska staden Stavanger, rapporterar bland annat Stavanger Aftenblad. Skjutningen ska ha föranletts av en gisslansituation.

Skjutningen ska ha föranletts av en gisslansituation. Den skjutne mannen ska ha smitit från en trafikolycka, och därefter beväpnat tvingat sig in i en bil och hållit föraren som gisslan. Polisen kunde snabbt identifiera bilen och följde efter den in mot Stavanger. Där uppstod en skottväxling där både polis, den misstänkte och hans gisslan träffades. Polismannen träffades i bröstet, men fick bara lindriga skador eftersom han bar skottsäker väst. Skadeläget på personen som hölls gisslan och träffades i armen bedöms inte vara livshotande. Den misstänkte mannen träffades av polisens skott och dödförklarades senare på sjukhus.

Totalt tre personer skjutna

– Polisen inledde genast ett sökande efter mannen och vid 22.44 fick vi en anmälan om att personen hade tagit sig in i en bil och tagit föraren som gisslan. Polisen spårade snabbt upp bilen och följde efter den mot Stavanger. Den misstänkte sköt sedan ut genom fönstret och mot polisen … Gisslan har fått lindriga skottskador. Polisen sköts i bröstet, men eftersom han hade skottsäker väst är han inte skadad, säger insatsledare Victor Fenne-Jensen, enligt NRK.

Kripos utreder delar av ärendet

Eftersom den misstänkte mannen sköts ihjäl av polis så kommer Specialenheten för polisärenden att utreda fallet. De får hjälp av bland annat Norges Rikskriminalpolis (Kripos). Inledningsvis pågår undersökningar där skottlossningen skedde. Dessutom får Kripos assistans för vapentekniska undersökningar. Det är själva skjutningen som Specialenheten ska utreda, och gisslandramat och trafikolyckan kommer den vanliga polisen att utreda.

Oklart händelseförlopp

Kripos utredning  handlar bland annat om att ta reda på hur många skott som avlossats, och om det var en eller flera poliser som avlossade skotten. Även ljudupptagningen från poliserna kommer att ingå i utredningen.

– Polisen utreder ärendet fram till skotten, medan vi utreder själva skottlossningen. Vi vill förtydliga händelseförloppet. Än så länge är det oklart vad som har hänt, så vi måste börja där. Vi har en undersökningsplikt när någon avlider till följd av tjänstehandlingar och vi ska ta reda på om något brottsligt kan ha hänt, säger Thomas Arntsen, åklagare vid polisbyrån, enligt NRK.