Tre personer misstänks för brott efter vägraset vid Stenungsund – två anhållna

Susanne Nilsson
Foto: Skärmdump Expressen TV

Tre personer är misstänkta för att ha orsakat raset vid E6:an i Stenungsund i september förra året. Ett jordskred gjorde att vägen förstördes helt och flera byggnader i närheten fick stora skador. Åklagarens teori är att de misstänkta har orsakat händelsen.

De tre misstänkta kopplas till byggarbetsplatsen vid vägen. Två av dem är anhållna och den tredje har hämtats in till förhör. 

– Två av dem anhölls igår och sitter fortfarande frihetsberövade, där ska vi ta ställning till om de ska fortsätta vara frihetsberövade. Den tredje är inte frihetsberövad men har hörts, säger åklagare Daniel Veivo Pettersson till DN.

Byggnader och fordon drogs med i rasmassorna

Det var natten mot den 23 september förra året som larmen kom. Ett slukhål hade bildats på väg E6 i höjd med Stenungsund, och flera fordon hade kört ner i hålet. Snart stod det klart att det var ett jordskred som orsakat vägraset. Marken på ett större område, cirka 700 x 200 meter, rasade och både byggnader och fordon drogs med i rasmassorna. Tre personer skadades. Vägen är fortfarande avstängd och det är oklart när den kommer att kunna öppnas för trafik.

Två personer anhölls efter förhör

Utredningen av händelsen har pågått i ett halvår och bedrivs av både polisen och Statens haverikommission. På onsdagen hämtades tre personer in till förhör. Två av dem anhölls sedan medan den tredje släpptes. Alla tre är misstänkta för grov allmänfarlig vårdslöshet, grovt vållande till kroppsskada och otillåten miljöverksamhet.