Tre män frias för tolv år gammal våldtäkt – inte bevisat att det 14-åriga offret befann sig i hjälplöst tillstånd

Nathalie Wästerlund
Malmö tingsrätt friar de åtalade. Foto: www.domstol.se

Tre män frias nu av Malmö  tingsrätt från åtal om en våldtäkt på en då 14-årig flicka. Detta eftersom det inte är bevisat att männen visste om flickans ålder, och det är inte heller fastställt att hon befunnit sig i ett hjälplöst tillstånd.

Den då 14-åriga flickan kördes till sjukhuset av en anhörig efter en festkväll, och berättade där att hon blivit våldtagen under kvällen. En person kom att misstänkas, men släpptes efter ett inledande förhör. Förundersökningen lades ned senare samma år.

– Plötsligt bara vände de från att verka snälla och ofarliga till att supa ner och våldta mig, har hon berättat i förhör.

Tre män åtalades efter DNA-fynd

Tidigare i år kunde en annan persons DNA knytas till bland annat de underkläder som flickan ska ha burit den aktuella kvällen. Detta gjorde att förundersökningen återupptogs och både mannen vars DNA knöts till våldtäkten samt den man som varit misstänkt 2011 åtalades. Även en gemensam vän till de båda männen åtalades.

Hjälplöst tillstånd inte fastställt

Trots att tingsrätten kommit fram till att männen har “genomfört samlag och andra sexuella handlingar med målsäganden” så frias de nu från åtalet om våldtäkt. Rätten menar att det inte är fastställt att hon befann sig i ett hjälplöst tillstånd – vilket, enligt då rådande lagstiftning, var ett av kriterierna för att gärningen skulle betraktas som våldtäkt. Dessutom är det inte ställt bortom rimligt tvivel att männen visste om att flickan var under 15 år.

Frias enligt 2011 års gällande lag

– Enligt tingsrätten är åklagarens utredning, som till stora delar bygger på äldre videoinspelningar med målsäganden och hennes vänner, dock inte tillräcklig för att bevisa att männen hade uppsåt till att målsäganden var under 15 år. Det är inte heller bevisat att de hade skälig anledning att anta att målsäganden var under denna ålder, enligt den lag som gällde 2011. Slutligen är det inte bevisat att de sexuella handlingarna genomfördes med våld eller att flickan var så berusad att hon enligt dåvarande lag befann sig i ett hjälplöst tillstånd. Därför har tingsrätten friat männen, skriver domstolen i ett pressmeddelande.