Tre män döms till långa fängelsestraff för mordförsök i Falun

Susanne Nilsson
Falu tingsrätt dömde enhälligt de tilltalade. Foto: Mia Spange och Patrik Eriksson

Tre män dömdes på torsdagen av Falu tingsrätt till tio års fängelse vardera för mordförsök och grovt rån. Det skriver domstolen i ett pressmeddelande. 

Brotten ska ha skett i en bastu i bostadsområdet Bojsenburg i Falun under förra året. Förutom fängelse döms en av dem till utvisning. En av männen döms även för flera andra brott.

Utsattes för kraftigt våld

De tre männen ska ha utsatt en fjärde person för kraftig våld med bland annat avslagna flaskhalsar. Målsäganden fick kraftigt blödande sår på halsen och huvudet. En rättsläkare vittnade under rättegången om att ett av huggen träffade bara några centimeter från kroppspulsådern. Hade hugget träffat där hade målsäganden avlidit om han inte fått vård omedelbart. Det våld målsägande utsattes för, kombinerat med att hen lämnades ensam och kraftigt blödande efteråt, innebar enligt rättsläkaren en påtaglig risk för att personen skulle avlida. Rätten bedömer att gärningsmännen måste ha förstått detta.

Tog kontokort och mobiltelefon

Förutom att utsätta målsäganden för kraftigt våld har gärningsmännen också tagit personens kontokort och mobiltelefon, och tvingat denne att lämna ifrån sig koderna till dessa. Senare har de även handlat saker till ett värde av 1000 kronor med målsägandens kort.

God bevisning

Tingsrätten anser att bevisningen mot de tre männen är god. Den består bland annat av DNA, teknisk bevisning som säkrats på brottsplatsen samt en mobilfilm som visar delar av händelseförloppet.
“Mot den här bakgrunden har vi kommit fram till att det är bevisat att männen tillsammans och i samförstånd har gjort sig skyldiga till försök till mord och grovt rån. När det gäller fängelsestraffets längd och det skadestånd som männen ska betala till målsäganden har vi beaktat att männen har utsatt målsäganden för mycket allvarligt våld och att det varit fråga om ett utdraget händelseförlopp med närmast tortyrliknande inslag. Männen ska därför dömas till långa fängelsestraff och det är motiverat att målsäganden tilldöms ett högt skadestånd. Tingsrätten är enig i sin bedömning”, säger rättens ordförande Johan Rosén i pressmeddelandet.