Tre män dömda till fängelse efter skjutning mot lägenhet i Södertälje

Susanne Nilsson

Tre män har dömts till fängelse för mordförsök och medhjälp till samma brott efter en skjutning mot en lägenhetsdörr i Södertälje i februari i år. Det skriver polisen i ett pressmeddelande.

Händelsen inträffade den 1 februari. Ett antal skott avlossades mot en lägenhetsdörr, och minst sju av skotten gick igenom dörren. Flera personer befann sig i bostaden men ingen skadades fysiskt.

Starka bevis mot de tre männen

De tre männen som nu dömts kunde gripas och sedan dömas tack vare bevisning bestående av bland annat övervakningsfilmer, sms- och chattkonversationer och dna-bevisning från brottsplatsen.

– Tack vare att vi kunde säkra bevis i ett tidigt stadium kunde vi några månader senare frihetsberöva två gärningsmän. Det innebar att vi även kunde knyta ytterligare en medhjälpare till brottet. Det ledde till att ytterligare en person kunde knytas till brottet och som även greps. Den misstänkte skytten greps på en anstalt i Värnamo där han avtjänade ett kortare fängelsestraff. De övriga misstänkta greps i deras respektive bostäder i Upplands Väsby och Sollentuna, säger utredningsledare Per Finnberg i ett pressmeddelande.

Döms för mordförsök och medhjälp till mordförsök

Den 48-årige mannen, som enligt rätten var den som befann sig i trapphuset och avlossade skotten, dömdes till fängelse i åtta år och elva månader för mordförsök. En 57-årig man, som ska ha kört 48-åringen och vapnet till platsen, dömdes till fängelse i sex år för medhjälp till försök till mord. En 37-årig man döms till sex års fängelse för medhjälp till försök till mord. Mannen ska ha bokat ett hotellrum till de andra två männen dit de åkte efter skjutningen, ordnat bilen som användes för att ta sig till brottsplatsen och taxiresor till hotellet. 37-åringen döms också för penningtvätt då han kort efter skjutningen hjälpte till med en betalning från ett annat land.

Motivet till skottlossningen är enligt utredningen en konflikt om narkotikahandel mellan kriminella gäng.