Tre döms till livstid för mordet på 12-åriga Adriana

Susanne Nilsson
Södertörns tingsrätt dömde tre av de tilltalade till livstids fängelse. Foto: Carl Johan Erikson

Tre män döms till vardera livstids fängelse för mordet på 12-åriga Adriana 2020. Det meddelar Södertörns tingsrätt i ett pressmeddelande. Förutom mordet döms de även för mordförsök på sju andra personer vid samma tillfälle.

En fjärde man döms till två års fängelse för skyddande av brottsling. Han har, enligt åtalet, eldat upp bilen som användes vid dödsskjutningen och förvarat en krypterad telefon. Ytterligare tre män döms för misshandel och grovt vapenbrott i samma mål.

Gängkonflikt låg bakom händelsen

Händelsen, en så kallad drive by-skjutning relaterad till en konflikt mellan kriminella gäng, inträffade natten till den 2 augusti 2020. En bil körde förbi Mc Donalds i Norsborg i södra Stockholm, och ett automatvapen avlossades från bilen. Två av kulorna träffade 12-åriga Adriana, som var ute för att äta hamburgare med sina vänner. Hon avled av sina skador. Flera män befann sig också på platsen. Två av dem tros vara de egentliga måltavlorna, men ingen annan än Adriana träffades av skotten.

Bevisningen ses som god

Det har inte gått att klargöra vem som avlossade vapnet, men bevisningen mot de tre männen ses ändå som god enligt tingsrätten. Bland bevisen ses bland annat kommunikation mellan männen före och efter mordet, kopplingar till bilen som användes vid skjutningen och till mordvapnet. De tre männen åtalades därför för att tillsammans ha utfört skjutningen, och alla tre döms till det strängaste straffet.

– Det har varit frågan om en urskillningslös eldgivning med automatvapen på en plats där det fanns flera människor och en av dem dog. Straffet kan därför inte bli något annat än fängelse på livstid, säger rättens ordförande chefsrådmannen Tore Gissin i ett pressmeddelande.

Tillhör Maynätverket

De tre män som döms till livstids fängelse för mordet är 31-årige Maykil Yokhanna, 24-årige Benjamin Mahdi och 32-årige Hassan Mohammad. Samtliga tillhör den gängkriminella Maynätverket, som haft en konflikt med Vårbynätverket och den allierade Norsborgsgrupperingen.

Maykil Yokhanna ses som ledare för Maynätverket. Han döms för mord, försök till mord, förberedelse till mord, grovt vapenbrott och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse samt för ett mordförsök som skedde en vecka före mordet på Adriana.

Hassan Mohammad döms för mord, grovt vapenbrott, försök till mord, förberedelse till mord, misshandel och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Benjamin Mahdi döms för 24-årig man: Livstids fängelse för mord, grovt vapenbrott, försök till mord, förberedelse till mord, misshandel och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.