Tonårspojkar placerade ut sprängladdning i Kungsträdgården – döms till ungdomsvård

Susanne Nilsson
Foto: Ricard Aron Nilsson

En 15-årig pojke dömdes på måndagen för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor efter att han placerade ut en sprängladdning i Kungsträdgården i Stockholm i augusti förra året. En annan 15-åring döms för medhjälp och en 16-åring döms för anstiftan till samma brott.

Väskan med sprängämnen hittades utanför Operakällaren av en polis på kvällen den 21 augusti 2022. Vid tidpunkten pågick Stockholms kulturfestival, och därför fanns mycket folk i Kungsträdgården som riskerades att komma till skada. Platsen utrymdes och spärrades av och nationella bombskyddsgruppen kallades dit för att oskadliggöra sprängladdningen.

Transporterade sprängladdningen på pendeltåget

Vid undersökning av väskan visade det sig att den innehöll ungefär ett halvt kilo sprängmedel, i form av två dynamitstavar, samt en elsprängpatron. Under utredningen framkom att 15-åringen transporterade väskan med sprängmedel på pendeltåget från Västerhaninge till T-centralen innan han placerade ut den på platsen där den sedan hittades.

Stor risk för dödliga skador

De tre pojkarna nekar till brott, men dömdes av en enig tingsrätt. Påföljden för samtliga blev ungdomsvård.

– Den aktuella mängden sprängämnen hade om den hade detonerat inneburit en stor risk för dödliga skador. Brottsligheten har mot den bakgrunden bedömts som grov med ett högt straffvärde. Om de dömda hade varit vuxna hade de därför dömts till långa fängelsestraff. Detta gäller särskilt för den pojke som utförde gärningen och den som förmådde honom att göra det. Med beaktande av pojkarnas låga åldrar men även att de är föremål för tvångsvård enligt LVU och vårdplanerna innehåller heldygnsvård på särskilda ungdomshem har tingsrätten bedömt att påföljden i samtliga fall bör bestämmas till ungdomsvård, säger rättens ordförande, rådmannen Axel Taliercio, i ett pressmeddelande.