Tonåringar åtalas för allmänfarlig ödeläggelse i Uppsala och Kungsängen

Susanne Nilsson

Åklagaren väckte på torsdagen åtal mot två personer som misstänks ligga bakom en sprängning i Uppsala den 2 december 2023. En sprängladdning exploderade vid en villa i området Lövstalöt, och händelsen ses som en del av den pågående gängkonflikten.

De två misstänkta, en 15-åring och en 18-åring, åtalas för grov allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. 15-åringen åtalas även för försök till mord. 18-åringen åtalas också för försök till allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor i ett annat fall, då en sprängladdning hittades i ett trapphus i Kungsängen i november förra året.

– Vi bedömer att vi har god bevisning i form av bland annat övervakningsfilm, vittnesiakttagelser, kommunikation och teknisk bevisning. Vi har en bra bild om vad som har hänt den aktuella kvällen, hur sprängningen har gått till och vi kan redogöra för händelseförloppet, säger kammaråklagare tillika förundersökningsledare Karin Koci i ett pressmeddelande.