Tonåring hotade skjuta sin socialsekreterare

Ricard Aron Nilsson
Foto: Ricard Aron Nilsson

Tonårspojken blev placerad på ett SiS-boende och upplevde att hans socialsekreterare lurat honom. Under ett telefonsamtal hotade han därför att skjuta henne.

Efter olika problem i och utanför hemmet så beslutades att tonårspojken skulle placeras på ett SiS-boende. Han hämtades av polis och togs till placeringen i Lund. Problemet, enligt pojken, var att han strax innan polishämtningen hade fått information av socialsekreteraren att han skött sig bra. Utifrån de positiva kommentarerna förväntade han sig inte en SiS-placering, där kände han att socialsekreteraren hade lurats.

“Jag ska skjuta dej…”

Det främsta skälet till placeringen är att tonårspojken uppges ha blivit involverad i ett kriminellt nätverk och då börjat begå allt grövre brott, som att sälja droger. Tonårspojkens frustration över vad han anser var en felaktig placering, nådde sin kulmen i ett telefonsamtal mellan honom, hans mamma och socialsekreteraren. Tonen blev allt hårdare och slutligen sa han: “Jag ska skjuta dig, vänta bara”. Inom socialtjänsten råder nolltolerans för hot, vilket medförde att en polisanmälan gjordes.

Erkänner hoten

I polisförhöret som följde erkänner pojken att han uttalat flera dödshot, men menar att det inte skulle uppfattas på ett hotfullt sätt.

– Det kommer aldrig komma till handling. Jag är ingen sån person som skadar folk, säger pojken i polisförhör. Jag var jättejättearg, så jag vet inte vad jag sa.

Skulle skaffa vapen

Enligt socialsekreteraren ska pojken även ha sagt att han ska fixa ett vapen, den anklagelsen nekar han dock till. Nu riskerar han åtal för hot mot tjänsteman. Vid en fällande dom riskerar han ungdomstjänst eller sluten ungdomsvård.